top of page

Összefoglalás

"Az ember végül rádöbben, hogy egész életében csak az volt az igazán értékes, örömteli és jó, amikor szeretett. És szerették."

(Müller Péter)


A Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány fő célja, hogy a családvédelem fontosságát képviselje napjainkban!


Lelkes kis csapatunkkal összefogásban tesszük ezt különféle megmozdulásokkal, mint a 2016 májusában történő erőszak elleni fellépéssel pl., vagy akár az alapítvány tervei között szereplő futóversennyel, melynek bevételét a rászoruló gyermekek részére szeretnénk fordítani.


Azonban hisszük, hogy némi kézzelfogható írással, melyek e témában fogalmazódnak meg, szemléletformáló hatást érhetünk el, az által, hogy nyíltan gondolkodunk közösen olvasóinkkal olyan témákban, melyek esetleg sok esetben burokba szorítkoznak. Éppen ezért két hetente jelentetünk meg internetes oldalunkon cikket, melyeket azért fogalmazunk meg, hogy ezzel is segíthessünk az érintetteknek.


Alább pedig kis ízelítővel készültünk, pár cikkünk összefoglalásával…Elsőként a fizikai elhanyagolásról, és annak lelki következményeiről írtunk. Részleteztük, hogy mennyire nehéz észlelni kívülállóként, ha ilyenre kerül sor a családban; és rávilágítottunk arra is, hogy lelki és fizikai szempontból egyaránt milyen súlyos következményekkel jár. Ugyanis a gyermekkorban elszenvedett bántalmazás nem „csak” akkor okoz fájdalmat, hanem az életének további szakaszát is áthatja. Kihat felnőttkori kapcsolataira. – Egy bántalmazást megélt gyermeknek nagyon-nagy nehézséget fog jelenteni a másokkal való kapcsolatok kialakítása, fenntartása, még felnőtt korában is. Egyfajta általános félelem, bizalmatlanság kíséri végig őt.


Kifejtettük, hogy a fizikai elhanyagolás egy igen tágan értelmezendő fogalom…


Következő alkalommal megnéztük, hogy a szerfüggőségek: ha egy anya dohányzik, tudatmódosító szert fogyaszt, esetleg az alkoholt nem tudja megvonni magától, hogyan károsítják a gyermekek életét. A káros szenvedélyek le nem tétele mind a gyermek, mind a szülő, de tulajdonképpen az egész család életére negatív hatást gyakorol. Örökös konfliktusokat, nehézségeket szül, és a pszichés megközelítés mellett még erősen egészség károsító is.A bántalmazás esélye is megsokszorozódik egy ilyesféle családi közegben, mivel ezek az anyagok az illető tudatára hatnak, a szülő kiszámíthatatlan lesz ezek következtében, és ennek hatására cselekszik, többnyire igencsak meggondolatlanul.


Tudnunk kell, hogy az alkohol fogyasztása, drog bevitele a szervezetbe, a dohányzás már a terhesség alatt is súlyos veszélyt jelent a meg nem született magzat számára.


Minden édesanya emberi kötelessége védeni gyermeke testi-lelki egészségét!


Hasonló témával foglalkoztunk egy későbbi alkalommal is, amikor pedig azt a kérdést válaszoltuk meg, hogy hogyan teheti az anya, az elsődleges gondozó, környezete boldoggá a még meg nem született szeretetre vágyó picit?Azaz, a magzat kapcsolatot tart tulajdonképpen a külvilággal, hallja környezetének hangjait, érzi az anya pocakjának simogatását.


De a már megszületett babával is kiemelten fontos a testi, valamint lelki közelség: a gondozó általi rendszeres felvétel, ringatás, simogatás, és még sorolhatnánk…


Majd a nyárra való tekintettel a gyerekek táborozásáról, táboroztatásáról született cikkünk. - Egy jó tábor, egy jól megválasztott tábor, nemcsak megoldást kínál a szülő számára a gyermek felügyeletére vonatkozóan, hanem számos pozitív élménnyel hozzájárul a gyermek értelmi, érzelmi fejlődéséhez. A gyerekek akkor tudják élvezni ezeket a kikapcsolódási, és egyben fejlődési lehetőségeket, ha azok „személyre szabottan” vannak megválasztva, a gyermek képességeihez, személyiségéhez, hobbijához illeszkednek.


Szeptemberbe lépve – követve az aktuális fontos élethelyzeteket, az iskoláztatás volt a fő témánk. Tudjuk, hogy minden szülő és gyermek számára jelent ez az időszak félelmet, örömet és nagy kíváncsiságot. De pozitív hozzáállással, bizalommal állva a helyzethez, alapvetően az esetlegesen felmerülő nehézségek leküzdése is sokkalta egyszerűbbnek tűnik. Szülőként és tanítóként/tanárként is fontos azt tudni, hogy a kisiskolások hozzáállása az iskolához, legnagyobb részt attól függ, hogy a környezetében lévő felnőttek hogyan viszonyulnak ehhez…


A dicséret, bátorítás, az elvárások egyértelmű megfogalmazása, és következetes elvárása mindenképpen elősegíti a sikeresebb iskolakezdést!


11 megtekintés
bottom of page