top of page

Méhmazgatot károsító

Múlt heti cikkünkben arról olvashattak, miként tud bizonyos szülői viselkedés romboló lenni egy kisgyermek számára. A gyermek hiányos táplálása, ellátása, nem megfelelő felügyelete, vagyis fizikai elhanyagolása káros, hosszú távú következményeket von maga után. Ezért tehát kiemelkedően fontos a nevelés minősége, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a magzat fejlődése már az anyaméhben elkezdődik, tehát már abban az időszakban is rendkívül fontos tudatosságunk, odafigyelésünk saját magunkra, és ez által a születendő gyermekre!


Az anyaméhben a magzat már "kapcsolatot tart" a külvilággal. Több vizsgálat azt a felismerést igazolta, hogy az anya által hallgatott zene dallama, a beszéd egyaránt a magzat által is észlelt jelenségek. Csak úgy, mint, ahogyan az anya megélt érzései is érzékelhetőek a méhlakó számára.


Az anyaméh alapvetően egy biztonságos, támogató, tápláló hely a baba számára. Azonban sajnos számos esetben előfordul, hogy az anya a terhesség ideje alatt alkoholt, kávét, energiaitalt fogyaszt, drogozik. Ahogyan a szervezetbe bejuttatott egészséges, hasznos anyagok eljutnak a magzathoz, úgy az ártalmas, fentebb említett szerek is ugyanígy tesznek. Ezek hatása azonban káros, az utód egész életére kihat, következményként maradandó betegségek állhatnak fenn. Széles spektrumban manifesztálódhatnak a várandós nő függőségéből, rossz magatartásából származó betegségek. Csakhogy néhányat kiemeljünk: hiperaktivitás, mozgáskoordinációs zavarok, mentális zavarok (értelmi fogyatékosság), beszédfejlődés zavarai, autizmus. Csak néhány lehetséges eshetőséget emeltünk ki, de, ahány ember, annyi féle kifejeződési formákkal találkozhatunk!


Mit okozhatunk gyermekünkben, ha:


Dohányzunk?

Kávét és/vagy energiaitalt fogyasztunk?

Drogozunk?

A dohányzás nem csak aktív formája fejtheti ki negatív hatását, hanem passzív formája is. Aktív formáról akkor beszélünk, ha mi magunk dohányzunk, passzívról pedig, ha mi tüdőzzük le a más dohányzók által kifújt füstöt.


Már a méhben függőség, oxigénhiány alakul ki. Megnő a halva születés, bölcsőhalál, vetélés, koraszülés esélye.


Miért ne fogyasszunk kávét és energiaitalt, ha babát várunk?


Mindkettő élénkíti a szervezetet, növeli a vérnyomást, szaporább lesz a légzés, szívverés. Ahogyan fentebb említettük, az anyag (jelen esetben koffein) a köldökzsinóron keresztül eljut a magzathoz, és mivel intenzíven csökkenti a vér vas tartalmát, szintén gátolja a megfelelő fejlődést. Mivel egy olyan időszakról van szó, ahol különösen fontos a megfelelő tápanyag felvétel, ezért érdemes kerülni!


A drogok használata az anyai függőség mellett a gyermeknél is függőséget vált ki. Ez a függőség születést követően is megmarad, így nagyon súlyos állapotokat okoz a babánál.


A vetélés, méhen belüli elhalás, retardáció, koraszülés esélyét nagymértékben megnövelik.


Minden gyermeket váró édesanya kötelessége, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket teremtse meg születendő babája számára, már az anyaméhben! - A fenti magatartásformák fizikai bántalmazásnak tekinthetőek

9 megtekintés
bottom of page