top of page

Motiváció

A pszichológia egyik fontos pontja annak kutatása, hogy milyen erők állnak a viselkedésünk hátterében. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre hatalmas energiákat mozgósítani, másokra viszont nem? Erre szolgál válaszként a motiváció gondolatköre.


A motiváció szó a latin eredetű movere igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A pszichológiában gyűjtőfogalom, mely minden cselekvés hátterében álló belső késztető erőt foglalja magában.


A motiváció, motiváltság mindannyiunk életében kiemelt jelentőséggel bír, mivel, ha bármit tevékenykedünk, sokkal sikeresebben, könnyedebben, örömtelibben fog menni, ha mindezt úgy tesszük, hogy közben az előrejutás vezérel minket. Fontos, hogy céljaink legyenek, küzdjünk értük, és higgyünk abban, amit csinálunk, higgyünk saját magunkban, képességeinkben, kitartásunkban. Ha motiváltan tesszük dolgunkat, akkor újabb és újabb kiskapukat fedezhetünk fel, sokkal többet hozhatunk ki magunkból, a helyzetből annál, mint, amit eredetileg elképzeltünk. Ez pedig növelni fogja lehetőségeinket, esélyeinket a későbbiekben, és elismerően tekinthetünk majd vissza. A motiváltan végzett cselekvés mindig energizál, örömmel és büszkeséggel tölt el legtöbbünket. Ezen gondolatmenet mentén, ha aktuális programunkra fókuszálunk, a motiváció ez esetben is óriási szerepet kap. Jelen esetben gondolunk arra, hogy milyen nagymértékben jelent mozgatórugót számunkra, kedves futni és segíteni vágyó vendégeink számára, hogy amellett, hogy saját egészségünkért teszünk/tesznek, egy nemes cél érdekében tehetjük/tehetik mindezt.


De, ha a másik oldalról világítunk rá a helyzetre, abba is érdemes belegondolnunk, hogy azzal, hogy azoknak a gyerekeknek, akik segítségére lesznek a felajánlott adományok, milyen nagymértékű motivációt jelenthet majd az, hogy megtapasztalhatják, mennyien szeretnénk az ő segítségükre lenni.


Ezért is örülnénk, ha minél többen vennénk részt ezen a szombat délelőtti programon! Akár egy családi kikapcsolódásként is fölfoghatjuk, ezzel szimbolizálván az összetartást, szeretetet. Ez az érzés mindig felemelő, és további küzdelmekre ad okot. A közösség ereje is támogató szerepet tölt be abban, hogy növeljük lelkesedésünket, kitartásunkat egy cél érdekében.


Az okt. 01-re tervezett futásunk esetében is kiemelt jelentőséggel bírhat az, hogyha csak ezt a nagyon egyszerű példát nézzük, de gondolhatunk bármi másra, nem csak futóverseny, akár valamilyen csapatjáték, szellemi tevékenység, stb.


Saját magunk egészségének megőrzésével kapcsolatban is fontos, hogy tudatosak legyünk, és óvjuk azt. Sok-sok olyan célt, kritériumot találhatunk, ami arra hajaz, hogy mennyire nagy szerepe van az egészségünk megtartásának, javításának. Itt is a legfontosabb az elhatározás, és a megfelelő mértékű motiváció.


De ezen a napon egyszerre lehetünk motiváltak a tekintetben, hogy sok-sok gyermek taníttatásához hozzájáruljunk lehetőségeinkhez mérten, mindemellett saját egészségünkért is tegyünk, valamint nem utolsó sorban egy remek, tudatos, segíteni akaró közösségben tölthessünk el valamennyi időt. - Ezek mind-mind olyan szempontok, amik egyértelműen növelhetik motiváltságunkat, ezáltal lelkesedésünket, jóérzésünket, általános egészségünket.8 megtekintés
bottom of page