top of page

Így néz ki az élet egy anyaotthonban – ne félj segítséget kérni!

Frissítve: 2022. máj. 17.



Az anyaotthonok nemcsak az édesanyákat, gyermekeiket is védik, hiszen átmeneti megoldást nyújtanak arra, hogy ne kelljen tőlük elszakadni bármilyen kilátástalannak is tűnik éppen az anyák számára egy adott helyzet. A Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány 2014 óta segít a rászorulóknak.


Az Alapítvány nevét az egyik népszerű virágunkról, a gyermekláncfűről, közismert nevén a pitypangról kapta, amellyel biztosan mindannyian legalább egyszer játszottunk már gyermekkorunkban. „Szerintem nincs olyan édesanya, aki ne kapott volna már pitypangot a gyermekétől – mondja Sándorné Rabi Margit, a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. -A név valahogy ebből az elgondolásból született, hogy nincs olyan gyermek, se édesanya, aki ne ismerné ezt a virágot. Arról nem is beszélve, hogy bár ezt kevesen tudják, a gyermekláncfű hasznos gyógynövény is. Rendkívül magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Kitűnő vízhajtó és méregtelenítő hatása is ismert, tehát még a szervezetünkre is jótékonyan hat. Ahogyan a csokorba szedett pitypang felderíti az édesanyákat és megnevetteti a gyermekeket, úgy mi magunk is szeretnénk pont ilyen pozitív érzéseket kiváltani és kelteni a hozzánk fordulók életében.”


Segítség a bajban


A Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány 2014 óta nyújt segítséget, az átmeneti otthonokban élő édesanyáknak és gyermekeiknek. „Számunkra a kezdetektől nagyon fontos volt, hogy ne csak fizikailag legyünk a rászorulók mellett, hanem minél több módon támogassuk őket a nehéz időszakban” – mondja az alapítvány kurátora.

Egy Anyaotthonba személyesen is lehet jelentkezni, de például a védőnők is tehetnek bejelentést, ha úgy ítélik meg, hogy egy nő vagy egy gyermek bajban van. „Vannak olyan esetek, amikor a szülő valamilyen okból kifolyólag nem megfelelően tudja biztosítani a kiskorú gyermek részére az érzelmi és szociális fejlődéshez szükséges feltételeket – avat be minket Sándorné Rabi Margit. - Ilyenkor a gyermekek fejlődését nyomon követő szakemberek jelzéssel élhetnek a megfelelő hatóságokhoz, akik javaslatot tehetnek az Anyaotthonba való bekerülés indokoltságáról. Amennyiben az édesanyák maguk jelentkeznének, igénybe vehető segítség a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójától, a Gyermekvédelmi Központ esetmenedzserétől, vagy a kórházi szülészeti osztály védőnőjétől is.”



A család helyett is család


Ahogy minden intézményben, az anyaotthonokban is van egy hivatalos procedúra (például egészségügyi vizsgálatok), amelyen át kell esni az elhelyezéshez, de amennyiben minden feltétel adott, a rászoruló családot elhelyezik az otthonban. „Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legszerencsésebb eset, ha az édesanyákat és gyermekeket az eredeti lakhelyének 50km-es vonzáskörben sikerül elhelyezni – mondja a szakember. -Hiszen így az érintettek a rokonok közelében tudnak maradni. Persze vannak olyan kivételes esetek, amikor messzebbről is befogadásra kerülnek az édesanyák gyermekeikkel.” Az otthonban tartózkodó nők sok esetben bántalmazott, szociálisan, pszichésen kiszolgáltatott, veszélyeztetett helyzetben lévő édesanyák és kiskorú gyermekeik, akik támogatásra szorulnak. De itt is vannak enyhébb esetek. „Bizonyos helyzetekben nem bántalmazás vagy elhanyagolás történik, mégis segítségre szorul az édesanya – mondja a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. -Sajnos létezik olyan, hogy egy fiatal nő teljesen egyedül marad, mert a gyermek édesapja nem vállal felelősséget vagy nem teremti meg a megfelelő gondoskodás feltételeit. Ha ilyen helyzetben az anya szülei vagy rokonai sem nyújtanak kellő támaszt, akkor a szakemberek veszik át ezt a szerepet, hogy az édesanya biztonságban tudhassa gyermekét.”


Több, mint egy anyaotthon


Az otthonban nemcsak fizikai, lelki támogatást is nyújtanak a hozzájuk fordulóknak. Amellett, hogy a család kap egy szobát, már a bekerülésnél igénybe lehet venni pszichológusi segítséget, a gyerekeknek lehetőségük van a játékszobában játszani és segítséget kérni a korosztályának megfelelő pedagógiai fejlesztésben is.



„A bent töltött idő alatt szakképzett munkatársak segítik a bekerültek mindennapjait – mondja Sándorné Rabi Margit. -Hatalmas hangsúlyt fektetve a pszichológusi segítségre, hiszen ilyen esetekben megannyi érzelem kavaroghat bennük, megjelenhet a kilátástalanság, a kétségbeesettség, az elbizonytalanodás gondolata, a lelki terhek megdolgozása pedig valódi lehetőséget nyújthat a helyzetben. Esélyt ad arra, hogy új életet kezdhessenek. Továbbá folyamatosan napirendi ponton van, hogy az otthonokban olyan körülmények legyenek biztosítva, amely nemcsak szimplán jó, de kifejezetten a gyermekek fejlődését és az édesanyák lelki jólétet biztosítsák. Az idei év nagy terve például, hogy életre kelthessünk néhány álmot” A fizikai és lelki támogatás mellett szeretnének az intézményes környezetben élők mindennapjaiba is egy kis örömöt csempészni. „Az Intézményekben lakó gyermekeknek, édesanyáknak saját erőből szinte elérhetetlen, hogy olyan programokon vegyenek részt, amelyek számunkra természetesek (koncert, mozi, színház és még sorolhatnánk) – magyarázza a kurátor. -Idén szeretnénk olyan partnercégeket találni, akikkel együtt lehetőségünk nyílik az anyukák és gyermekeik mindennapjait színesíteni. A ’Kelts életre egy álmot” programsorozatunk olyan különleges élményt biztosít majd az édesanyáknak és a gyermekeknek, amely számukra felér egy reménysugárral egy szebb, boldogabb élethez.”


Ha kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged keress bizalommal minket!


Elérhetőségeink

+36 30 656 3997


150 megtekintés
bottom of page